Oplossingsgerichte therapie psyflix

Datum: 
maandag, 8 november, 2021 - 20:00 tot 21:00
maandag, 15 november, 2021 - 20:00 tot 21:00
maandag, 29 november, 2021 - 20:00 tot 21:00
Locatie: 
Zoom

Kosten

€ 50,00 
Oplossingsgerichte therapie is ontwikkeld in het Brief Family Therapy Center in Milwaukee (VS). In deze methode richt de therapeut zich niet op het probleem, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen. 
Oplossingsgericht therapie is een snelle en toekomstgerichte benadering die een cliënt in zijn kracht zet. Tegelijkertijd biedt het zowel hulpverlener als cliënt een heldere structuur, vrijheid en positiviteit. 
Oplossingsgerichte therapie in combinatie met het oplossingsgericht meten stelt organisaties en professionals in staat behandelingen optimaal aan te laten sluiten bij het perspectief van de cliënt. Daarnaast zorgen de gestandaardiseerde zorgprocessen voor meer vrijheid en autonomie voor de hulpverleners.
 
Inhoud
Oplossingsgerichte gespreksvoering, assessment en interventies: wondervraag, uitzonderingen en schaalvragen. Oplossingsgericht protocol: intake- en vervolg-, en eindgesprekken. 
·       Theorie inzake de oplossingsgerichte psychotherapie: praktische toepasbaarheid en specifieke indicatiestelling. Kort overzicht wetenschappelijk onderzoek; werking van brein, werkgeheugen en geluk en implicaties 3 belangrijkste oplossingsgerichte strategieën.
·       Omgaan met weerstand, gestuurde en/of minder gemotiveerde cliënten, psych educatie, onrealistische doelen en burn-out.

Werkwijze
Je krijgt inzicht in de drie belangrijkste strategieën van oplossingsgerichte therapie. Je leert hoe je met jouw houding de kracht en hulpbronnen van de cliënt naar boven haalt. Irritatie, weerstand en frustratie leer je te voorkomen: bij de cliënt en – ook belangrijk - bij jezelf.
In het webinar word je uitgedaagd te leren, oplossingsgericht te oefenen en jouw grenzen te verleggen.

Studiebelasting: 3 uur

Oplossingsgerichte therapie is een van de mooie technieken die je als POH-GGZ (jeugd) in je arsenaal kunt hebben zitten. Deze training is voor diegenen die er al aardig wat ervaring mee hebben een goede opfrisser. En voor eenieder met weinig ervaring een goede basistraining. Er zal afgewisseld worden tussen theorie en oefenen.
 
studiebelasting: 3,5 uur.

Niveau: beginners en gevorderden
Eindtoets: ja
Studiemateriaal: Jong, P. de, Berg I.K. (2015) De kracht van oplossingen, Handwijzer voor oplossingsgerichte gesprekstherapie/druk 3. Uitgever: Hartcourt Assessment B.V., ISBN
978 90 265 2269 7

Naam organisatie

Psyflix