Oplossingsgerichte therapie VGCt workshop

Datum: 
vrijdag, 13 april, 2018 - 09:30 tot 12:30
Locatie: 
Zwolle

Kosten

€ 0,00 
Thema
omgaan met complexe cliënten
 
Doelgroep
mensen met weinig ervaring met het onderwerp
 
Workshop
Oplossingsgericht therapie is een snelle en toekomstgerichte benadering die een cliënt in zijn of haar kracht zet. In deze methode richt de therapeut zich niet op het probleem, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen. Er is veel aandacht voor uitzonderingen op het probleem: " Wat gaat er wèl goed"? Ook is er veel aandacht voor coping, ofwel voor het vinden van positieve
uitzonderingen. Door de ‘wondervraag’ wordt de cliënt op een ander spoor gezet. De therapeut volgt hem in dit succesverhaal. Er wordt ook gebruik gemaakt van schaal vragen om de voortgang in de therapie richting het doel te bewaken. De klant is de expert en vindt zelf de oplossingen, natuurlijk met support van de therapeut. Het gaat om eigen oplossingen.
Oplossingsgerichte therapie is een respectvolle, vaak kortdurende benadering gericht op
competenties, sterke kanten van de cliënt en op wat cliënten wél willen. Tegelijkertijd biedt het zowel hulpverlener als cliënt een heldere structuur, vrijheid en positiviteit.
Oplossingsgerichte therapie is vooral nuttig bij complexe cliënten: gestuurd, niet gemotiveerd en met veel weerstand. Je leert hoe je met jouw houding de kracht en hulpbronnen van de cliënt naar boven haalt. Irritatie, weerstand en frustratie leer je te voorkomen: bij de cliënt en – ook belangrijk - bij jezelf.
 
Werkwijze
Deze interactieve workshop bestaat uit twee delen. In het (korte) eerste deel krijgt je inzicht in de
belangrijkste strategieën en werkwijzen van oplossingsgerichte therapie. In het tweede deel ga je
oefenen en je grenzen verleggen. We gaan dieper in op de ‘lastige klagers en visitors’. Aan het eind
van de workshop kunnen de professionals zelfstandig met oplossingsgerichte therapie aan de slag.
 
Leerdoel
de drie belangrijkste kenmerken van oplossingsgerichte benadering het oplossingsgericht protocol met wondervraag, uitzondering en schalen de verschillende interventies bij klanten, klagers en visitors contra-indicaties weerstand herkennen en leren ombuigen ontlokken van relevante feedback, de do’s en de dont’s. combineren met andere vormen van therapie (mindfulness, Schema, EMDR, ACT, RET)
 
Literatuur
Jong, P. de, Berg I.K. (2015) De kracht van oplossingen, Handwijzer voor oplossingsgerichte
gesprekstherapie/druk 3. Uitgever: Harcourt Assessment B.V., ISBN 9789026522697.

Naam organisatie

VGCt